LÖYTÄMISEN ILO -virkistävää arkitaidetta -näyttely

Kierrättäminen sopii kutojan pirtaan!

Valkeakoski-opiston Kangaspuutarha sijaitsee Valkeakosken keskustassa, linja-autoaseman kellotornin juuressa entisessä kahvilatilassa. Linja-autoasemat ovat lähtöjen ja saapumisten paikkoja. Kangaspuutarhan väellä onkin aitiopaikka ja oiva mahdollisuus käyttää vaivattomasti joukkoliikenteen tarjoamaa mahdollisuutta materiaalien hankintamatkoille tai näyttelyissä käynneille. ”Ovelta ovelle” pääsee helposti mm. Wetterhoffille Hämeenlinnaan tai Tampereelle Pirkanmaan Taito-shopiin ja Verkarantaan.

Kangaspuutarhan lukuvuosi alkaa elokuun puolivälin jälkeen ja loppuu ennen juhannusta. Kudonnan avointa, työpajatyyppistä toimintaa on tarjolla koko lukuvuoden. Kangaspuutarhan kursseja lukuvuonna 2012-13 ja tätä edeltävänä, ovat olleet kierrätykseen liittyvät Kudontakahvila, Riepumattoa Ragni Malmstenin tapaan, Tallukkaat ja Tilkkumatot. Lyhytkurssit ovat Kankaan kasvattamisen alkeet, Lauta- ja pirtanauhakurssi sekä Kesäkudontaa kangaspuiden juurella. Pitkät kurssit ovat Kasvatetaan kangasta tiistaiaamuisin ja –iltaisin. Kotoillaan Karin Larssonin tapaan –kurssi yhdistää kurssimuotoisen ja työpajatyyppisen toiminnan.

Kudonnan oppimisympäristöjä, ihan fyysisten kangaspuiden ja kudontatilan lisäksi, ovat alan kirjat ja lehdet sekä virtuaaliset ”maailmat” Internetissä kädentaitojen ja taiteen alueilla. Merkittävä oppimisympäristö on myös näyttelyt –taide ja tekstiilialan näyttelyt. Värit, muodot, pinnat sekä tuntu ja tuoksut välittävät tunnelmia ja herättävät ideoita omaan työskentelyyn, kaikista mahdollisista materiaaleista puhumattakaan.

Materiaalia, hyvistä kulkuyhteyksistä huolimatta, ei tarvitse aina hakea kaupasta. Kudetarpeita löytyy kyllä melkein joka kodista. Merkityksellisen materiaalin käyttäminen kudonnassa nostaa vaikkapa arkiseltakin kuulostavan riepumaton uudelle tasolle. Kotoa muuttava, itsenäistyvä nuori kun saa muuttokuormaansa omista pieneksi jääneistä vaatteista ja vaikkapa perheenjäsenten farkuista leikatuista kuteista tunteella kudotun maton keittiöönsä, niin se voi vain tuntua kodikkaalta.

Kierrätetyn materiaalin uudelleen käyttämisestä lukuisia onnistuneita esimerkkejä tarjosi loka- marraskuussa 2012 järjestetty kierrätysaiheinen näyttely LÖYTÄMISEN ILO – virkistävää arkitaidetta Kulttuuripaja Jylhävaaran galleriassa Valkeakoskella.

Näyttelyssä olleista töistä suurin osa oli Valkeakoski-opiston vuoden 2012 aikuisopiskelijaksi valitun Terttu Niemen tekemiä. Näyttelyssä oli myös Tertun tyttären, tyttären lasten sekä yhdeksän Kangaspuutarhan kutojan töitä. Tekstiilien valmistustekniikoina oli kudonta, ompelu, kirjonta, huovutus, virkkaus, värjäys, neulonta ja tuunaus. Näyttelyvieraita tuli USAsta, GBsta ja Kanadasta sekä Suomesta 22 paikkakunnalta. Rauhallinen ja viihtyisä, vaikkakin aivan keskustassa olevan näyttelytilan ilmapiiri pysähdytti usean kävijän pitkiinkin muisteluihin ja kokemusten vaihtoon. Näyttelyyn tutustujat saivat halutessaan ohjeita ja vinkkejä kierrätysmateriaalin työstämiseen ja tekstiilien valmistamiseen.

Terttu Niemi

Terttu Niemi

Valkeakoski-opisto valitsi Terttu Niemen vuoden 2012 aikuisopiskelijaksi. Yhtenä Vuoden aikuisopiskelijan valintaperusteen teemana oli kestävä kehitys.

Valintaan vaikutti hänen taitavuutensa tekstiilimateriaalin kierrättäjänä ja se, että hän osaa myös soveltaa ja yhdistellä eri tekniikoita mielenkiintoisesti.    Lisäksi hän on herkästi innostuva sekä innokas oppimaan uutta ja saa tällä oppimisen ilollaan toisetkin opiskelijat innostumaan.

Terttu on osallistunut reilun parinkymmenen vuoden aikana useille kudonta-alan kursseille sekä avoimeen kudontatoimintaan Kangaspuutarhassa ja Kotitalousneuvonta-asemalla. Lisäksi lukuisille vaatetus-, ompelu-, huovutus- ja kädentaitoalan kursseille, jotka ovat tuoneet monipuolisia taitoja käytettäväksi. Hän on suorittanut kolme vuotta kestävän Kokeileva käsityöilmaisu, Aikuisten käsityön taiteen perusopetuksen perusopinnot (20 op), kuten tyttärensäkin.

Tekstiilimateriaalin ja hylättyjen tavaroiden löytäminen sekä näiden muokkaaminen uudelleen käytettäväksi ei ole pelkästään Tertulle, vaan myös tyttärellensä Monika Fussille ja tyttärentyttärellensä Pauliina Fussille periytynyt taito.

Monika opiskelee Kokeileva Käsityöilmaisu, aikuisten käsityön taiteen perusopetuksen syventävissä opinnoissa (28 op) suoritettuaan siis jo aiemmin kolmen vuoden perusopinnot. Myös Monika on osallistunut lukuisille kädentaitokursseille ja avoimeen kudontatoimintaan Kangaspuutarhassa.

Pauliina on suorittanut lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen Valkeakoski-opiston Käsityökoulussa. Hän on osallistunut keskustan kudontatoimintaan sekä Kotitalousneuvonta-aseman joulupajaan jo ennen kouluikää, lisäksi hän on osallistunut Pellavapään lasten kudontakurssille.

Näyttelyssä on lisäksi muutamia poimintoja kierrätyshenkisistä tekstiileistä seuraavilta Kangaspuutarhan kutojilta:

Ahomaa Jonna

Hänninen Marjatta

Ilola Mirja

Järvinen Marja-Leena

Koivisto Ritva

Käpyaho Terhi

Niemi Marja-Liisa

Näsi-Tan Anja

Rajala-Huoponen Kaarina

LÖYTÄMISEN ILO –virkistävää arkitaidetta

Idea näyttelyn järjestämisestä ponnahti pinnalle Tertun Vuoden2012 aikuisopiskelijaksi valinnan myötä. Tertun tekemät kierrätyshenkiset tekstiilit ovat ihastuttaneet vuosien varrella opettajia kuin myös kanssaopiskelijoita!

Valkeakoski-opisto on mukana kestävää kehitystä edistävässä LAKE- hankkeessa, joten opiston toiminnassa on lähivuosina erityisesti paneuduttu kestävään kehitykseen mm. opistotoiminnan arjessa sekä kurssien, näyttelyiden ja tapahtumien sisällössä.

…paljon vanhaa, hiukan uutta, monen muiston kirjavuutta yhteen riepumattoon kätkeytyä voi… Kudontatoiminnassa kierrättäminen on luonteva ja yleinen tapa. Kudontamateriaalia leikataan edelleen arkisesta käytetystä tai ”löydetystä” materiaalista ja siitä kudotaan käytännöllisiä tekstiilejä kotiin ja mökille. Monesti kuitenkin juuri nämä arkiseltakin vaikuttavat tuotteet herättävät sympaattisia ajatuksia ja lämpimiä mielenliikahduksia! Ihanuuksia, joiden materiaali sisältää tarinan tai tuote itsessään on oma tarinansa. Miten ihan tavalliselta tuntuvasta materiaalista, tekniikasta tai tekstiilistä voikaan löytää iloa, tuoreutta, muistoja ja ideoita –inspiraatiosta puhumattakaan! Käsityöt ovat arjen designia.

Kansalaisopiston, kuten Valkeakoski-opistonkin toiminta on yhteisöllistä –ryhmässä toimimista, mutta myös yksilöllistä toteuttamista. Valkeakoski-opiston Kangaspuutarhan kudonnanopettajana olen mielestäni jopa etuoikeutetulla paikalla ja mielelläni näkemässä ja kokemassa ja tietysti myös ohjaamassa kutojantaimista konkarikankureihin asti miten materiaalista, ideasta ja mielikuvasta saataisiin sopivalla tekniikalla toimiva ja tarkoituksen mukainen tuote. Ryhmässä ideat lentelevät ja toinen opiskelija jatkaa toisen kokeilusta oman versionsa. Virkistäviä näkemyksiä ja nähtävyyksiä: )

Näyttelyn järjestämiseen liittyy vielä yksi ”syy”. Kangaspuutarhan kutojissa on muutaman vuosikymmenen mukana olleita kankureita. Pitkäaikainen mielenkiinnon kohteeni on ollut järjestää kerrallaan yhden kutojan töistä näyttely – valikoima kutomuksista vuosien varrelta tai kuukauden kutoja!

Uskon, että näyttelyssä kävijä virkistyy niin kuin minäkin!

kudonnanopettaja Terhi Käpyaho

Kangaspuutarha ~ Valkeakoski-opisto ~ Valkeakosken kaupunki

LÖYTÄMISEN ILO –idean, materiaalin, tekniikan, esineen, värin l ö y t ä m i n e n

  • Onko idea ensin…
  • Lähteekö idea materiaalista …
  • Komeron hyllyltä tai kirpputorilta työntyy materiaalia tarjolle.
  • Tapoja ja tapahtumia on monia!

VIRKISTÄVÄÄ ARKITAIDETTA – virkistää, hivelee silmää, rauhoittaa, ilostuttaa…

  •  vuodessa on 365 päivää
  • 52 viikkoa, joissa vähintään yksi sunnuntai –pyhä,
  • arkipäiviä on vuodessa noin kolmisensataa
  • suurin osa vuodesta on arkea
  • arjesta voi tehdä niin mukavan ja viihtyisän kuin haluaa
  • arkeen kuuluu viihtyisä koti ja kodissa sisustus, tekstiilit ja tärkeät tavarat        -perheenjäsenistä puhumattakaan!
  •  vuodessa on neljä vuodenaikaa: syksy – talvi – kevät – kesä
  • galleriatilassa on neljä seinää: )

Tervetuloa näyttelyyn!

 

LÖYTÄMISEN ILO

VIRKISTÄVÄÄ ARKITAIDETTA -TEKSTIILINÄYTTELY

KULTTUURIPAJA JYLHÄVAARASSA 10.10. – 30.11.2012 Avoinna ti-la klo 14–19

Näyttelyssä olevista töistä suurin osa on Valkeakoski-opiston Vuoden 2012 aikuisopiskelija Terttu Niemen valmistamia ja töissä käytetty materiaali on pääosin kierrätettyä.

Näyttelyssä on myös Tertun tyttären Monika Fussin, tyttärentyttären Pauliina Fussin sekä Kangaspuutarhan kutojien kierrätyshenkisiä töitä.

KAIKILLE AVOIMET AVAJAISET ti 9.10. klo 17.30 MUSIIKKIA, Ari Lahti KAHVITARJOILU TERVETULOA!

Loppukesä-alkusyksy

Marja-Leenan nahkatilkkumattoa

Marja-Leenan nahkatilkkumattoa

Kesä vaihtuu syksyyn -kulmausEdessä, katse kameraan Petra Kiiskinen. Hän järjesti näyttelyn valaistuksen.

Kesä vaihtuu syksyyn -kulmaus
Edessä, katse kameraan Petra Kiiskinen. Hän rakensi näyttelyn valaistuksen.

Tertun kudottu ryijy. Materiaalina pellava. "Vesi" värjättyä kehräämätöntä pallavakuitua. "Maasto" pellavalankanukkia loimien tutkaimista.

Tertun kudottu ryijy. Materiaalina pellava. ”Vesi” värjättyä kehräämätöntä pallavakuitua. ”Maasto” pellavalankanukkia loimien tutkaimista.

Marja-Leenan kudottu pyöreä nukkamatto. Nukkakude saatu leikkaamalla muutamasta käytöstä poistetusta nahkatakista kudesuikaleita.

Marja-Leenan kudottu pyöreä nukkamatto. Nukkakudesuikaletta leikattu muutamasta käytöstä poistetusta nahkatakista.

Vasemmalla Tertun "Pikkutähkä"-keinutuolinmatto, villalangoista. Marja-Leenan pyöreä nahkaryijymatto. Edessä Tertun tekemä pikkumekko mm. vanhasta rikki mennestä pöytäliinasta. Lattialla Tertun vanhasta säkistä ompelema kassi. Lattialla Pauliinan kutoma pannunalusta juutista ja pajuista.

Vasemmalla Tertun ”Pikkutähkä”-keinutuolinmatto, villalangoista. Marja-Leenan pyöreä nahkaryijymatto. Edessä Tertun tekemä pikkumekko mm. vanhasta rikki mennestä pöytäliinasta. Lattialla Tertun vanhasta säkistä ompelema kassi. Lattialla Pauliinan kutoma pannunalunen juutista ja pajuista.

Oikealla ylhäällä Tertun ryijy "ompelemalla" luonnonväreillä värjätyistä villalangoista- "Tie, jonka varrella kasvaa villejä lupiineja". Alapuolella Monikan kierrätyskansio, jonka pintamateriaalina käytetty ampiaispesää. Alla Tertun kierrätyskansio villalanganjämistä kudottua "Pikkutähkä" kangasta kansissa. Vasemmalla takana luonnonväreillä värjätyistä langoista kudottu villainen taalainsidoksinen shaali.

Oikealla ylhäällä Tertun ryijy ”ompelemalla” luonnonväreillä värjätyistä villalangoista- ”Tie, jonka varrella kasvaa villejä lupiineja”. Alapuolella Monikan kierrätyskansio, jonka pintamateriaalina käytetty ampiaispesää. Alla Tertun kierrätyskansio villalanganjämistä kudottua ”Pikkutähkä” kangasta kansissa. Vasemmalla takana luonnonväreillä värjätyistä langoista kudottu villainen taalainsidoksinen shaali.

Monikan tuunaus kierrätyskansion kannet. Materiaalina kangas ja ampiaispesä.

Monikan tuunaus kierrätyskansion kannet. Materiaalina kangas ja ampiaispesä.

Tertun "Tie, jonka varrella kasvaa villejä lupiineja"-ryijy ommellen. Nukkalangat luonnon väreillä värjättyä villalankaa.

Tertun ”Tie, jonka varrella kasvaa villejä lupiineja”-ryijy ommellen. Nukkalangat luonnon väreillä värjättyä villalankaa.

Tertun kierrätyskansio. Kannet ommeltu "pikkutähkä"-kankaasta, jonka kuteena käytetty villalankaa.

Tertun kierrätyskansio. Kannet ommeltu ”Pikkutähkä”-kankaasta, jonka kuteena käytetty villalankaa.

Tertun "tähkämatto". Kuteena käytetty leikattua käytöstä poistettua lakanakangasta ja muita leikattuja kangaskuteita sekä juuttikudetta. Mattorullan päällä lepää nokkoslankaa. Nokkoset Tertun kasvattamia; ), kuitujen muokkaus myös. Langaksi kehräytetty tilaustyönä.

Tertun ”tähkämatto”. Kuteena käytetty leikattua käytöstä poistettua lakanakangasta ja muita leikattuja kangaskuteita sekä juuttikudetta. Mattorullan päällä lepää nokkoslankaa. Nokkoset Tertun kasvattamia ;), kuitujen muokkaus myös. Langaksi kehräytetty tilaustyönä.

Tertun ompelemat pellavaiset pojan vaatteet.

Tertun ompelemat pellavaiset pojan vaatteet.

Tertun ompelema tytön mekko. Materiaalina käytetty mm. vanhaa rikkoutunutta päytäliinaa.

Tertun ompelema tytön mekko. Materiaalina käytetty mm. vanhaa rikkoutunutta päytäliinaa.

Tertun ompelema hame vanhasta pöytäliinasta. Taustalla kudottu "Taalainsidosshaali", kuteena ja loimena luonnon väreillä värjätyt villalangat. Tertun virkatuilla pikkuliinoilla tuunaamat villasukat on värjätty sipulinkuorilla.

Tertun ompelema hame vanhasta pöytäliinasta. Taustalla kudottu ”Taalainsidoksinen shaali”, kuteena ja loimena luonnon väreillä värjätyt villalangat. Tertun virkatuilla pikkuliinoilla tuunaamat villasukat on värjätty sipulinkuorilla.

Tertun tekemiä: "Taalainsidoksinenshaali" ja tuunatut sipulinkuorella värjätyt villasukat.

Tertun tekemiä: ”Taalainsidoksinen shaali” ja tuunatut sipulinkuorella värjätyt villasukat.

Monikan kierrätyskansion pintaa: kangasta ja ampiaispesää pintamateriaaleina.

Monikan kierrätyskansion pintaa: kangasta ja ampiaispesää pintamateriaaleina.

Tertun kudotun keinutuolinmaton pintaa.

Tertun kudotun keinutuolinmaton pintaa.

Marja-Leenan "nahkatakkimaton" pintaa.

Marja-Leenan ”nahkatakkimaton” pintaa.

Tertun pellavaryijy -ommellen.

Tertun pellavaryijy -ommellen.

Tertun "Tähkämattoa".

Tertun ”Tähkämattoa”.

Tertun "Tähkämatosta" lähikuvaa.

Tertun ”Tähkämatosta” lähikuvaa.

Tertun vanhasta säkistä tekemän kassin yksityiskohtaa.

Tertun vanhasta säkistä tekemän kassin yksityiskohtaa.

Tertun "Taalainsidoksisen shaalin" lähikuvaa.

Tertun ”Taalainsidoksisen shaalin” lähikuvaa.

"Sadonkorjuun aikaan" -Tertun tekemiä.

”Sadonkorjuun aikaan” Tertun tekemiä.

…kuvasarja täydentyy…

kuvat

Valkeakoski-opiston arvoihin kuuluviin yhdessä oppimisen ja yhteisöllisyyden tavoitteeseen Kangaspuutarha pyrkii vastaamaan omalla toiminnallaan. Kudonnan ja kaikella kädentaitoalan opetuksella ja käsillä tekemisellä voidaan vaikuttaa paljon ihmisen hyvinvointiin, ihmisenä kasvamiseen, onnistumisen kokemuksiin ja yhdessä toimimiseen. Kestävän kehityksen ja kierrätyksen tekoja Kangaspuutarhassa on tehty ja tehdään edelleenkin, koska ne liittyvät luontevasti toimintaan. Silti aina voidaan kehittää uusia tapoja ottaa tulevaisuus huolellisemmin huomioon – tavalla joka ei vie mahdollisuuksia tyydyttää tulevien sukupolvien tarpeita.

Jätä kommentti